Nëse njollat e ujit gëlqeror po prishin pamjen e lavamanit tuaj të kuzhinës, atëherë ju do të dëshironit të kishit një zgjidhje sa më efikase. Me ndihmën e vetëm një përbërësi, ju do të jeni në gjendje të sillni lavamanët tuaj të zymtë, në gjendjen e tyre shkëlqyese të mëparshme.

Njollat e ujit të rëndë janë depozita të mineraleve (zakonisht kalciumit) që formohen në rubinetat prej porcelani ose metali. Këto zakonisht ndodhin kur ka një bollëk të mineraleve në ujin tuaj të pijshëm, duke kështu këto njollat e bardha që janë të pamundura për të hequr qafe.

Pra, çfarë është përbërësi magjik për t’i bërë këto njolla të bezdisshme të zhduken?

Uthull e bardhë e distiluar.

Materiale:
– uthull e bardhë
– leckë e pastër
– sfungjer
– tas

Hapi 1: Hidhni uthullën në një tas. Futeni leckën në tas në mënyrë që ajo të jetë plotësisht e ngjyrosur me uthull.
Hapi 2: Vendoseni leckën rreth bazës së rubinetit tuaj (ose kudo që keni njolla të forta të ujit) dhe lereni për një orë.
Hapi 3: Hiqni leckën dhe përdorni sfungjerin tuaj të vjetër për të pastruar mbetjet e ngelura.
Hapi 4: Përsëriteni në të njëjtën zonë nëse keni nevojë, ose lëvizni leckën në një pjesë tjetër të lavamanit.

Uthulla e bardhë përmban acid acetik, i cili është një acid më i fortë se acid karbonik, gjendet në njollat e ujit gëlqeror. Në parim, një acid më i fortë do të zhvendosë një acid më të dobët nga një kripë. Prandaj, acidi acetik reagon me karbonat kalciumni për të formuar acetat kalciumi dhe acidin karbonik, të cilat janë të tretshme në ujë dhe pastrohen lehtë.

Comments

comments