Katër shtetas amerikanë po ekzaminohen në Tiranë pasi dyshohen si të infektuar me malarje. Lajmi është kofirmuar nga një zyrtar i Ministrisë së Shëndetësisë.

Katër shtetasit amerikanë janë kontrolluar së bashku, ndërsa është konfirmuar infektimi i dy prej tyre, njëri në gjendje më të rëndë.

Ministria e Shëndetësisë është përpjekur të izolojë informacionet mbi këtë ngjarje, ndërsa ka qenë nën presion nga ambasada e SHBA-ve në Tiranë pasi është konstatuar se autoritetet shtetërore nuk posedonin asnjë rezervë vaksinash për malarjen.

Katër shtetasit amerikanë janë pjesë e një grupi prej afro 50 misionarësh  amerikanë që dyshohet se janë infektuar javët e fundit në Kamboxhia.

Ministria e Shëndetësisë është gjendur krejt e papërgatitur, ndërsa ky rast ka zbuluar se autoritetet e Ministrisë së Shëndetësisë janë tërësisht të papërgatitura dhe nuk kanë marrë asnjë masë për të siguruar rezerva vaksinash, siç ndodh rëndom.

Importi i fundit i vaksinave kundër malarjes është kryer në vitin 2016 nga një subjekt privat, ndërsa ministria e Shëndetësisë nuk prokuron prej vitesh blerjen e vaksinave rezervë, të cilat përdoren në raste konstatimi ose shpërthimi të papritur të epidemive. / Hashtag.al

Comments

comments